Posjetite u Poreču

Eufrazijeva bazilika

Najvrjednije kulturno dobro Poreča, Eufrazijeva bazilika, 1997. godine uvrštena je na UNESCO-vu listu svjetske baštine. Ranokršćanski sklop jedini je cjeloviti sačuvan spomenik iz toga vremena u svijetu.
Podignuta u vrijeme biskupa Eufrazija, u 6. stoljeću, obuhvaća atrij, krstionicu, biskupsku palaču, mozaike i ostatke sakralnih objekata iz razdoblja od 3. do 4. stoljeća. Mozaici kojima su oslikani unutrašnjost i pročelje crkve ubrajaju se u vrijednu ostavštinu bizantske umjetnosti, a zahvaljujući podnim mozaicima i očuvanim natpisima mogu se iščitati sva razdoblja njezine izgradnje i obnavljanja.

AQUARIUMAquarium Poreč nalazi se u strogom centru grada u starogradskoj jezgri i svakodnevno je otvoren za posjetitelje od 09.00 do 22.00 sata gdje se u 24 akvarija možete upoznati s podvodnim svijetom Jadranskog mora i razgledati 70 različitih primjeraka riba, rakova i drugih organizama koji ga nastanjuju. U sklopu akvarija nalazi se i suvenirnica.
Posjetite Aaquarium Poreč

Stari grad Poreč

Poluotok na kojem se razvila i očuvala bogata porečka starogradska jezgra naseljen je već tisućama godina te se danas nerijetko naziva spomenikom kulture. Povijesna je jezgra, nekad opasana zidinama i kulama, danas sačuvana u vrijednim tragovima.
Šetajući gradom, potražite Sjevernu kulu, uz uvalu Peškera i nastavite južnije prema Peterokutnoj kuli, na ulazu u Dekumanovu ulicu, i Okrugloj kuli s pogledom na rivu. Unutar nekadašnjih zidina posjetite katedralni sklop Eufrazijane, Kuću dva sveca i Romaničku kuću, a dokaze o životu iz antičkog vremena potražite u blizini najstarijeg trga Marafor. Naime, Poreč se ponosi najvećim rimskim svetištem u Istri, Martovim hramom, a sjevernije su od njega ostaci Neptunova hrama.
Na povratku, na križanju dviju ulica, Decumanusa i Carda, podignute su gotičke palače Zuccati, Manzini i Leone te barokne palače Sinčić, Polesini i Vergottini. Na izlasku iz starog grada razgledajte svakako i profinjenu općinsku palaču neogotičkog stila.
Više na stranicama Poreča
Potraži smještaj


Meteo i Web-kameraTemperatura (4m iznad mora): 12,8°C
Vlažnost: 94%
Temperatura mora: 17°C
Tlak zraka: 1007,1 hPa
Vjetar: 6 km/h 99° E
Kiša: 0 mm/h